365 dagar med Tibber

Detta är mina erfarenheter av att ha använt Tibber under ett år. Se vad det har kostat mig och vilka fördelar som finns. Läs min recension av Tibber nedan.

Under förra året flyttade vi till hus och undersökte därför vilket elbolag vi skulle välja. Mitt mål var då att hitta ett elbolag med bra pris och där kunderna verkade nöjda.

Efter att ha läst flera olika recensioner om elbolag så hittade jag elbolaget Tibber som erbjuder el till inköpspris utan några påslag (förutom en månadsavgift på 39:-). Detta tyckte jag lät intressant så jag började kolla upp vad Tibber var för elbolag. Efter ha att läst flera recensioner om Tibber så insåg jag att Tibber är ett elbolag som skiljer sig mot de vanliga elbolagen. Tibber har nämligen en massa integrationer som gör att det passar mig som är teknikintresserad bra.

Förutom att erbjuda miljövänlig el (förnybar el) erbjuder gör Tibber det möjligt att kunna se grafer i deras app med elpris (både historiskt och framtida) där man timme för timme kunna se sin elförbrukning.

Tibbers hemskärm som visar pris, temperatur och förbrukning.
Hemskärmen i Tibber-appen.

Tibber visar elförbrukning och pris i appen.
Graf över elförbrukning per timme.

Här ovan kan man se hur Tibber-appen ser ut. Man kan enkelt se det aktuella elpriset och med hjälp av en elmätare (står med om den nedan) så kan jag se elförbrukningen i realtid.

Vill man se statistik på sin elförbrukning så kan man enkelt få upp grafer på hur mycket el som man förbrukar per timme. Det går även att se förbrukning per månad och år. Sedan kan man se en kurva över temperatur så att man får en överblick över hur temperaturen påverkar elförbrukningen.

Elförbrukning kategoriserad i Tibber-appen.
Kategoriserad elförbrukning.

Jämför elförbrukning med andra hushåll.
Jämförelse av elförbrukning mot andra hushåll.

Med hjälp av smarta algoritmer så kan Tibber även räkna ut hur mycket el som är konstant och hur mycket el som är rörlig. I exemplet ovan kan vi exempelvis se att 8% av elförbrukningen i augusti gick åt till uppvärmning.

Det går även att jämföra sin elförbrukning med liknande hushåll så att man kan jämföra och se om sin elförbrukningen sticker ut från mängden.

Rabattkod för 500 kr rabatt

Använd följande rabattkod för att få 500 kr rabatt i Tibber Store. Du behöver inte ange någon rabattkod utan rabatten läggs automatiskt till om du använder länken.

Med hjälp av en rabattkod så erbjuder Tibber 500 kr i rabatt om man använder en befintlig användares länk. Detta gör att både den nya användaren som använder länken får 500 kr rabatt i Tibbers butik samtidigt som personen som delar med sig av rabattkoden får 500 kr i rabatt. Win-win!

Är du osäker på om du ska skaffa Tibber eller inte? Testa och se vad du tycker! Tibber har nämligen ingen bindningstid vilket gör att du kan säga upp avtalet om du inte skulle vara nöjd. Detta är en av anledningarna till att jag tecknade ett avtal hos Tibber då jag uppskattar när man kan prova på tjänster utan att behöva binda upp sig.

Elpris och elproducent

Elpriset per timme i Tibber.
Dagens elpriser.

Elproducenter i Tibber.
Den aktuella elproducenten.

En annan trevlig funktion i appen är att man kan se vad elen kostar per timme, upp till 12 månader tillbaka i tiden eller morgondagens priser. Perfekt om man vill passa på att göra något när elen är som billigast (exempelvis ladda sin elbil).

En snygg detalj i appen är att man kan se var den aktuella elen kommer ifrån. I exemplet ovan kan vi exempelvis se att elen till mitt hem just nu kommer från Korsselbränna vattenkraftverk.

Billigaste elbolaget 2020

När jag jämförde vilka elbolag för att hitta det billigaste elbolaget i mitt område så tillhörde Tibber de billigaste elbolagen. Vilket elbolag som är billigast kan vara olika beroende på var man bor någonstans. Därför lönar det sig att jämföra olika elbolag innan man bestämmer sig.

Sedan är det svårt att jämföra rörligt pris med fast pris eftersom att man inte vet hur priserna kommer att se ut framöver. Tittar man på kostnaden hos Tibber så kan priset ibland vara så lågt som 5 öre, medan det andra dagar ligger på exempelvis 40 öre. Att jämföra elpriser kan vara svårt eftersom att det inte är säkert att det elbolag som är det billigaste elbolaget en dag är det billigaste elbolaget en annan dag.

Om vi tittar på priserna som har varit de senaste åren så har det statistiskt sätt varit billigare med rörligt pris. Detta är dock ingen garanti för att det kommer fortsätta vara så i framtiden. Här får man själv försöka avgöra vad man tror kommer hända med elpriserna.

Tibber själva skriver att de i snitt är 19% billigare än de största elbolagen. Så om du har exempelvis Vattenfall eller E.ON idag så skulle jag absolut rekommendera att prova Tibber. Testa en månad och se vad du tycker, för är du inte nöjd är det bara att byta till ett annat elbolag eftersom att Tibber inte har någon bindningstid.

För att hitta det billigaste elbolaget där just du bor kan jag rekommendera att gå in på Elpriskollen som är en oberoende jämförelsesajt av elpriser. Tänk på att kolla upp det finstilta innan du tecknar något nytt avtal. Exempelvis har flera elbolag långa bindningstider och ett lågt pris i början (för att locka kunder) som de sedan höjer vartefter.

Integration mellan Tibber och Home Assistant

Integrationer i Tibber.
Ett urval av alla möjliga integrationer.
Komponent för Tibber i Home Assistant.
Exempel på hur datan i Home Assistant kan se ut.

För att styra mina smarta prylar hemma så som belysning, högtalare, tv, temperatursensorer m.m. så använder jag Home Assistant. Det roliga med Tibber är att de har ett API som gör att man kan hämta ut datan som finns i appen.

Till Home Assistant finns det idag redan en färdig komponent som gör att man enkelt kan få in exempelvis förbrukning och elpris direkt i Home Assistant. Detta gör att jag kan ha allt samlat i Home Assistant och göra automatiseringar i mitt hem baserat på datan som finns i Tibber.

Laddbox tillsammans med Tibber

Audi integration med Tibber.
Integration med en bil från Audi.

Smart laddning i Tibber.
Inställningar för smart laddning.

I våras bytte vi ut vår fossilbil mot en elbil, en Audi E-tron. Efter att ha läst runt i olika forum och jämfört olika tester så kunde jag se att väldigt många rekommenderade en laddbox från norska Easee. Fördelen med laddboxen skulle vara att den är prisvärd, lätt att installera (enligt elektriker) och har ett modernt utseende. Dessutom går den att integrera med Tibber-appen!

Med tanke på de goda omdömena, priset på ca. 7000 kr och möjligheten att integrera laddboxen med Tibber så var valet enkelt. Jag köpte en Easee laddbox och kunde dessutom få tillbaka 3500 kr från staten eftersom att Naturvårdsverket erbjuder bidrag på 50% av kostnaden vid köp av laddbox för hemmet.

Det smarta med att kombinera en laddbox från Easee tillsammans med Tibber är att man kan aktivera smart laddning. Detta innebär att man kan ladda upp sin elbil när elpriserna är som lägst. Man anger enkelt i appen vilken tid man vill att bilen ska vara fulladdad, sedan ser Tibber automatiskt till att bilen är fulladdad vid angiven tid genom att ladda upp bilen när priset är som lägst (vilket brukar vara under natten).

Elförbrukning i realtid med hjälp av Watty

Elförbrukning i realtid med hjälp av Watty.
Elförbrukning i realtid med hjälp av Watty.

Watty visar förbrukning per fas.
Aktuell belastning per fas.

Ett problem som behövde lösas eftersom att vi köpte en laddbox var att vi behövde se till att laddboxen inte överbelastade våra huvudsäkringar (20A) när vår elbil laddar med max laddhastighet (11 kW). Lösningen på detta var att införskaffa en elmätare vid namn Watty. Det den gör är att mäta förbrukning på huvudsäkringarna.

Genom att koppla ihop Watty med Tibber kan laddboxen och elmätaren kommunicera med varandra via Tibber. Det innebär att laddboxen kan fördela om effekten så att ingen fas blir överbelastad. Dvs. om man har en hög strömförbrukning när man laddar bilen, eftersom att t.ex. diskmaskinen och tvättmaskinen är igång samtidigt, så anpassas effekten från laddboxen så att ingen säkring ska gå sönder.

En ytterligare fördel med att ha en Watty är att man i Tibber-appen kan se sin elförbrukning i realtid. Väldigt kul att kunna se hur sin elförbrukning ändras när man exempelvis sätter på ugnen eller stänger av golvvärmen. Detta har jag kunna använda för att få en bättre bild av hur enheterna i mitt hem påverkar elförbrukningen.

Tibber Store

Aqara rörelsesensor i Tibber Store.
Smarta prylar från Tibber Store.

Philips Hue i Tibber store.
Nylanserade Philips Hue-belysning i Tibber Store.

Förutom att erbjuda en tjänst som elbolag så har Tibber även en butik där de säljer hårdvara. I denna butik kan man köpa smarta prylar så som belysning, rörelsesensorer, regnsensorer, elbilstillbehör m.m.

Jag själv har köpt både laddbox, laddkabel och Philips Hue-prylar i denna butik. Använder du min rabattkod som jag skrivit om ovan så är det i denna butik du kan shoppa för dina 500 kr.

Du kan läsa mer om Tibber på deras hemsida: https://tibber.com/se/